Handleiding huis

We realiseren ons dat we waarschijnlijk veel te veel uitleg gaan geven, over de apparatuur etc van ‘la Girouette’. Maar we gunnen u natuurlijk een onbezorgde vakantie en geen onnodig gepieker. Aldus volgt hieronder een hele waslijst, waarvan waarschijnlijk veel te negeren valt. De originele handleidingen liggen in de woonkamer, kastje met lades (rechter lade boven).


Wifi

Uiteraard is alleen gebruik van ‘legaal’ internet toegestaan. Gegevens ontvangt u terplekke.

We hebben een dockingstation voor 4 usb-kabels (uw eigen kabels meenemen) 


Voordeur

De ouderwetse voordeur heeft een draaiknop, om de deur zowel van buiten- als van binnenuit met een draaibeweging te openen. Het kleine draaiknopje aan de deurknop-binnenzijde is het slot om de deurknop-buitenzijde te blokkeren: indrukken en een kwartslag naar rechts draaien. Ingedrukt/verticaal is de ‘dichte stand’: de voordeur kan dan niet van buitenaf geopend worden met een draaibeweging, maar uitsluitend met de sleutel. Let daar altijd op bij vertrek (sleutel mee😉)


Schuifdeuren

De deurgreep van de schuifdeuren zijn rustig open te duwen, een kwart opzij. Daarmee ontgrendelt u de deur.


De rolluiken (de franse ‘gordijnen’ voor een goede nachtrust, waarbij de schuifdeur ‘veilig’ open kan voor ventilatie)

Met de ‘traingles’ zijn de rolluiken te openen/dichten. Stang naar u toe halen en een draaigreep maken door de onderste helft in twee hoeken te plaatsen. Draaien maar. Zo simpel, maar echt niet forceren svp😉


Meterkast

Het volledige pand is voorzien van compleet nieuwe bedrading. Evengoed is het electriciteitsnetwerk niet zo stabiel en sterk als om Nederland. Uitval is nogal eens aan de orde, ofwel door interne oorzaken (teveel vermogen in 1 keer; bijvoorbeeld als teveel hoge energie-slurpers tegelijk aan staan) ofwel door externe oorzaken (stevige wind, onweer...zomaar). De aardlekschakelaar is eenvoudig terug te zetten. Zet misschien een energie-slurper op een ander moment aan. De boiler is bij veel warmwatergebruik vaak aan het werk.... andere apparatuur even uitzetten (trial & error), een tijdje wachten en later opnieuw inschakelen. 


Haard

De haard verwarmt snel en aangenaam de ruimte. Aanmaken met een of twee aanmaakblokje, en wat lucht tussen de 1 à 2 blokken (of wat kleiner aanmaakhout). Het vuur moet een holletje hebben tussen bodem en hout. Vijf minuten met deur op klein kiertje en onderste schuiven vol open (naar beneden gericht) om het vuur te laten opkomen. Na vijf tot tien minuten kan de deur dicht; na enige minuten vol vuur kunnen de schuifjes geleidelijk dichter tot maximaal tweederde dicht. Haard hooguit met 2 normale blokken tegellijk vullen; overvoeren valt moeilijk te corrigeren (extreem veel warmte). Bijvullen: deur even 30 seconden op een kier houden (ivm trek en het voorkomen van ontsnappend roet!) en daarna vol open om blok erbij te leggen (oude blokken voor tweederde verbrand). Laatste blok volledig laten uitbranden. Zet de kleppen niet dicht bij onverbrand hout ivm roetontsnapping bij openen. 


Infrarood verwarming

Ons huis is te verwarmen met de houtkachel, infraroodpanelen en elektrische (vast of verrijdbaar) radiotoren. Infrarood is prettig, waarbij de temperatuur 2 graden onder wat uzelf gewend bent al aangenaam is: 19 graden volstaat. Het is evenwel een langzame opwarmer (op de huid, als een zonnestraal). Wij zetten in de winter bij aankomst elektrische bijverwarming aan, terwijl we direct de haard aanmaken. De haard geeft de meest snelle en intensieve verwarming, bij koude muren en lage buitentemperaturen (bijvoorbeeld als het huis leeg heeft gestaan voor uw aankomst). De infrarood is ondersteunend, ook door de nacht heen als de haard uitdooft. Bediening via thermostaat (op afzuigkap; plussen en minnen), en in slaapkamer door zwarte knop aan te zetten. 


Elektrische verwarming

Deze bestaat uit infrarood-plafondpanelen die bedienbaar zijn op de thermostaat. Anders dan centrale verwarming is een aangename gevoelstemperatuur bij lagere temperaturen bereikt, ongeveer met 2 graden. Let u graag op gesloten ramen wanneer u elektrisch bij-verwarmd. 


Veluxramen en Veluxgordijnen

Ontgrendeling door greep-stang aan bovenzijde eerst ‘naar onderen’ te trekken zodat de ‘ventilatiestand ontstaat. Meestal treft u de ramen in deze ventilatiestand aan. Daarna kunt het raam naar u toetrekken om deze verder te openen. U kunt de ramen ook op een nachtstand vastzetten. Even kijken waar het schuifje in het daarvoor bestemde gat in de sponning past, dan schuifje dicht schuiven. Soms zit het raam hierop vast. Nooit openen ‘forceren’ maar dan eerst even op zoek gaan of het schuifje misschien nog vastzit. 

Echt dicht doen (totaal/ of tot ventilatiestand) moet wel met een ‘klein aanloopje’ gedaan worden. 

Velux gordijn is te bedienen met de aluminium stang aan onderzijde van het gordijn. Omhoog: Met een of twee vingertoppen drukt u rustig op de (onderzijde van de) stang zodat deze een kwart slag kantelt en tegelijk het gordijn doet losschieten (omhoog). Omlaag: trek het gordijn met twee handen op de stang rustig naar beneden. Op elk moment dat u loslaat zit het gordijn vast. Zover u wilt doet u dit dus. 


KEUKEN

Het aanrecht is van natuursteen. In principe is dit sterk en weinig kwetsbaar. Maar: Zet liever geen gloeiendhete pannen op het aanrecht; en verwijder knoeien met tomaat/wijn/azijn direct. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen; alleen zeep en water, of glassex. 


De inductie-kookplaat is eenvoudig te bedienen met tiptoetsen. De linkerknop enkele seconden inhouden activeert de gehele kookplaat, nog zonder vermogen. Zet een pan op een zone en druk op de desbetreffende tiptoets om deze te activeren. Er verschijnt een puntje naast het symbool van deze kookzone. Het vermogen is te bedienen tussen 1 tot 10 (max) wanneef u op het volume drukt met de min/plus toetsen. Eenmaal aan de kook, volstaat volume 2-4 meestal. Knoei niet met eieren of met suiker op de plaat (echt ‘om-koken’); dat is niet tot nauwelijks te verwijderen. Let erop de pan goed op de zone te zetten en hou de pan erop wanneer zone aan staat. (niet de pan husselen, of pannenkoeken omgooien; dat kan bij inductiekoken tot kortsluiting leiden). Hou de bodem dus voornamelijk op de zone als deze aan is. Een enkele keer eraf is geen ramp. Er is een kinderslot (soms per ongeluk geactiveerd): kinderslot deactiveren is tegelijk op XX drukken.


De melkopschuimer voor cappuccino-melk is geschikt voor (half)volle gepasteuriseerde melk. Magere melk schuimt nooit op. Zorg ervoor dat het wieltje op z’n plek zit; doe daarna pas de melk erin (let op max) en druk twee maal op de tiptoets knop. Na een minuut hoort u piepjes en is de melk opgeschuimd en direct klaar voor gebruik. Wachten doet de opgeschuimde melk inzakken.... Natuurlijk is er een koffiezetapparaat & een waterkoker.


Afzuigkap 

Met carbonfilter voor het opnemen van geuren en zuiveren. 


De afwasmachine draait een programma van ongeveer drie uur. Eigenlijk hoeft u alleen goed te vullen; waarbij u controleert of de zwenk-armen onder de lades vrij kunnen bewegen/ronddraaien. Alles wat dit belemmert moet u even ‘anders inpakken’, dan eerste knop indrukken en deur sluiten. Bij beëindiging is er een piepsignaal. Tablets liggen in het gootsteenkastje. 


BIJKEUKEN

In en op de kastjes treft u losse apparaten aan: 

  • Keukenweegschaal 
  • Staafmixer
  • Mixer
  • Broodrooster 
  • Tosti/wafel-ijzer
  • Grill (elektrisch)
  • Electrische Pannenkoeken maker

Combimagnetron

Meest gebruikt wordt 200 graden oven in combinatie met de ‘20’ vermogen magnetron voor diepvries kant&klaar producten, zoals pizza of hartige taart: resp. ongeveer 10 of 25 minuten.


De wasmachine is simpel. Gebruik bij voorkeur all-in-one capsules (in de trommel bij het wasgoed doen). Het standaard wasprogramma voldoet in de meeste gevallen. In het kastje rechts van de wasmachine liggen al enkele wascapsules.


De droger is aangesloten op de afvoer/het riool; u hoeft dus in principe de condens-bak niet te legen. Wel schoont u elke keer het filter door de pluizen/het stof er uit te halen. Dit is altijd belangrijk, zoals u waarschijnlijk wel weet. 


De koel-vries combinatie staat bij aankomst uit; de plankjes doorluchten de binnenruimte. Leg deze boven op de koelkast en schakel koelkast en desgewenst diepvries in (linker tiptoets deel is koelkast; rechter tiptoets deel is de diepvries). Bij vertrek schakelt u de koel-vries combinatie uit en zet u de plankjes weer tussen de deur. 


Stofzuiger 

Nieuwe zakken in bijkeuken, meest rechtse kastje (los of in groene dozen


OVERDEKT TERRAS & BUITEN

Er zijn meerdere zitjes in de tuin; in de zon, in de schaduw, overdekt of uit de wind. Door de ligging van het huis, is er altijd wel iets geschikts te kiezen. 


Het overdekt terras heeft aan 1 kant een screen (windvanger), kantelbare daklamellen En verlichting. De draaibare lamellen werken minder goed. De stand waarin ze nu staan is droog bij regen. Soms werkt zonnestand, maar dat blijkt een toevalstreffer. 


Buitendouche 

Warm water en buiten bedienen (aan/uit); de temperatuur-mengkraan is binnen in de bijkeuken en is in principe goed afgesteld. Fijn om af te spoelen na het strand/ watersport. Let op: de boiler heeft beperkte capaciteit (geschikt voor 6 personen, normaal gebruik)


Parasol 

Bij veel (verwachtte) wind graag de parasol invouwen (standaard als je niet thuis bent); de wind kan fors toenemen aan de kust of vlagerig zijn. Let daar graag op, opdat de parasol niet stukwaait. Het zonnescherm aan de achterkant (september 2020) heeft windsensoren en zal automatisch terugrollen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Indien gewenst zullen we spoedig reageren.